Kvalitetsbetegnelser

Lüthje Vin Import Aps


CVR nr.: 27 43 93 57

De tyske kvalitetsbetegnelser

Det traditionelle tyske klassifikationssystem adskiller sig væsentligt fra de systemer som man kender fra Frankrig, Italien mv. I Tyskland spiller område, høstudbytte, syreindhold etc. ingen rolle for hvor en vin kvalitetesmæssigt bliver placeret i klassifikationssystemet. Det eneste der betyder noget, er sukkerindholdet i druerne ved høsttidspunktet. Jo højere det er, jo bedre kvalitet - ifølge systemet.


For at blive klassificeret skal alle tyske vine undergå en test hos en offentlig myndighed. Testen omfatter en konstatering af vinens oprindelse, druernes modningsgrad og høsttidspunkt samt en kemisk analyse efterfulgt af en officiel prøvesmagning. På den baggrund indplaceres vinen i én af de fire kategorier. Såfremt vinen bliver kategoriseret som en QmP-vin, får den desuden ét af de seks Prädikater. Til sidst gives der et såkaldt Amtliche Prüfungsnummer. Først herefter kan vinen etiketteres.


Tafelwein

Simpel bordvin, uden angivelse af oprindelse. Kun ca. 2-3% af al tysk vin havner her.


Landwein

Bordvin. En kategori til simpel vin med angivelse af distrikt. Skulle modsvare den franske Vin de Pays kategori, men kategorien bruges stort set ikke. Sammen med Tafelwein dækker disse to kattegorier kun ca. 5%.


Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete

Kvalitetsvin. Kommer fra et af de 13 kvalitetsområder, men har ikke noget nærmere prædikat. Kravene er, at der skal være omkring 60 Oechsle i vinen, det er kun nok til omkring 7% alkohol. For at hæve alkoholstyrkeen tilsættes sukker, jo mere der tilsættes, jo mindre naturligt vin er der tilbage. Vinene er ofte ens år efter år.


Qualitätswein mit Prädikat (QmP)

Kvalitetsvin. Her må der ikke tilsættes sukker, det naturlige sukkerindhold afgør derfor hvilket prædikat vinen får. Den samme mark kan godt lave vidt forskellige prædikatsvine to forskellige år, alt efter klimaet.


Af disse typer er det kun den QmP vinene som er interessant i denne sammenhæng. Alle de vine der produceres af dette vinhus er kvalitetsvine med prædikat.


Kabinett

Laveste klasse af de bedste tyske prædikatsvine. Kravene til modningsgrad afhænger af druesort, modningsgrad og sødme (67 og 82 grader Oechsle). Det er efterhånden sjældent at finde Kabinett-vine, ærgerligt, fordi det er typiske "Spassweine" - klassiske tyske vine, der kombinerer høj kvalitet med god frugt og en sødme, der gør dem meget let drikkelige.


Spätlese

Betyder sen høst. Men uanset høsttidspunktet, så er det sukkerindholdet i mosten, der er afgørende (76-82 grader Oechsle). Hvis ikke det krævede minimumsindhold opnås, er der ikke tale om en Spätlese. Det fleste Spätlese-vine er fyldige vine (tørre/halvtørre og søde).


Auslese

Er udsøgt høst. For at opnå det nødvendige sukkerindhold (83-105 grader Oechsle) skal alle druerne nødvendigvis være helt modne, hvilket giver en helt speciel creme og dybde i vinen. Ofte har "den ædle råddenskab" haft en finger med i spillet, hvilket både kan smages og lugtes. Auslese-vine er er såvel tørre som søde.


Beerenauslese

Betegnelsen betyder egentlig, at de overmodne druer er udvalgt enkeltvis med højt sukkerindhold (110-128 grader Oechsle). De er angrebet af botrytis (ædel rådenskab). Det giver fine, søde dessertvine, hvis holdbarhed måles i årtier.


Trockenbeerenauslese

Fremstilles af håndsorterede, overmodne druer, der er delvist indtørret (rosineret). Det giver søde vine med en fantastisk koncentration. Det er vine, der udvikler sig over årtier. Alkoholindholdet er som regel ikke over 10%. Trockenbeerenauslese er sjældne og kostbare vine, altid intenst søde og meget koncentrerede. Kun druer, der er angrebet af "den ædle råddenskab", kan opnå disse sødmegrader.


Eiswein

er grundliggende en Beerenauslese, men betingelsen for at kalde vinen en Eiswein er, at druerne har fået frost (5-6 minusgrader) på marken og er blevet høstet og presset senest to timer efter solopgang.

Den særlige proces giver vinen et meget større syreindhold, der både giver friskhed til vinen og ekstra holdbarhed.


Weihnachtswein

Dette er ikke en officiel klassification. Det er en vin som skal være plukket enten d. 24. eller d. 25. december. Af naturlige årsager vil en Weihnachtswein ofte være en trockenbeerenauslese eller en eiswein

Kontakt: Viggo Lüthje       tlf.: +45 22 10 25 15       Email: vin@lythje.eu